Ce este un fotograf profesionist? Sunt sigur ca cei mai multi dintre noi avem raspunsul corect la aceasta întrebare.
Fotograf profesionist = persoana care isi castiga existenta (bani castiga si amatorii, profesionistul e cel care isi castiga marea majoritate a banilor din activitatea respectiva) din furnizarea de servicii fotografice de diferite tipuri: fotografie de nunta, portofoliu, fotografii de familie si de copii, moda si glamour.
Bine, sunt mai multe genuri de fotografie si astfel mai multe specializari de fotografi, de aceea nu exista un fotograf bun la toate, fara sa aiba doze de mediocritate.
Dar azi vreau sa vorbesc despre relatia dintre fotograf si client. În activitatea mea de fotograf profesionist mi-a fost dat sa traiesc, sa vad si sa aud diverse povesti, unele amuzante iar altele groaznice, cu situatii penibile sau pline de învataminte.
Am sa incerc, in randurile ce urmeaza, sa fiu echidistant intre corect /gresit si, chiar daca clientul are întotdeauna dreptate, veti trage singuri concluziile.
Primul caz: La incepu de drum (incepatorul)
Un cuplu a aflat prin intermediul prietenilor de o domnisoara pasionata de fotogafie. Fata dorea sa-si treaca in portofoliu si fotografii de nunta. Cum era incepatoare în domeniul evenimentelor, s-a oferit sa lucreze gratuit cu conditia sa poata folosi fotografiile în portofoliul sau. Situatia financiara a cuplului nepermitandu-i sa angajeze un profesionist, a acceptat conditiile domnisoarei fotograf.
Trebuie spus ca e dificil sa ajungi fotograf profesionist fara sa ai joburi de antrenament, in acelasi timp si cuplurile care angajeaza astfel de fotografi risca foarte mult.
Drept pretentii financiare, domnisoara fotograf nu a solicitat decat plata taxiului pentru ca …eu inca invat si invat la nunta ta. Consider un schimb corect. Si-au schimbat numerele de telefon Intre ei, si-au promis ca se vor întalni la nunta, sase luni mai tarziu, si s-au despartit – bineinteles, fara sa semneze vreun contract.
Cu cateva zile inainte de nunta, domnisoara fotograf a fost de negasit. Abia in ajunul nuntii au reusit sa dea de ea. Printre informatiile schimbate a fost si una care a pus cuplul de miri în mare incurcatura. Domnisoara i-a informat ca pretul ei pentru serviciul de fotografiere este de 200 euro. Dupa ce si-au revenit din soc, mirii au întrebat-o: Ai spus ca vii la nunta noastra ca sa inveti sa fotografiezi. Cand ai invatat sa fotografiezi de ne ceri acesti bani acum? Raspunsul ei a fost genial de simplu: Am învatat în ultimile sase luni!
E de inteles sa nu iti permiti sa angajezi un fotograf aflat în trend dar intelegerile acestea cu fotografi care vin gratuit pentru a-si realiza un portofoliu pot oferi multe capcane.
În 99% din cazuri, fotograful care se ofera sa fotografieze gratuit un eveniment este un amator în domeniu. Chiar daca are diploma, cursuri de fotografie si seminarii, lipsa experientei de teren isi spune cuvantul.
Nunta este un eveniment unic in viata ta si trebuie tratata cu respect, in toate privintele.
Nu sunt impotriva cooperarilor reciproc avantajoase, noi toti am crescut un pic cu fiecare nunta fotografiata.
Dimpotriva, in cazul in care prietenul /prietena iti propune un astfel de schimb, e bine sa-i acorzi sprijin. Dar lasati-l sa lucreze ca a doua camera alaturi de un fotograf care nu este la primul an în profesie. Astfel, un fotograf aspirant impusca doi iepuri dintr-un foc: realizeaza si fotografii pentru portofoliu dar vede si un fotograf profesionist in actiune iar voi veti primi mai multe fotografii. In felul acesta evitati riscul sa ramaneti fara fotografii iar prezenta fotografului profesionist va garanteaza realizarea unor fotografii de calitate.
Un ultim punct: indiferent de varianta de colaborare, e bine sa existe o întelegere scrisa, un contract intre parti, in care sa fie trecute clar drepturile si obligatiile.
Va urma…